Γιατί fedora;




Καλώς ήρθατε λοιπόν στο πρώτο άρθρο του blog!!

Επειδή είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι που διαβάζουν αυτό το blog δεν έχουν ακόμα fedora θα προσπαθήσω να σας πείσω να το κάνετε!!!

> αν είστε χρήστης windows
Εντάξει αν είστε ακόμα χρήστης windows και δεν έχετε χρησιμοποιείσει ποτέ Linux, τότε θα είναι πολύ εύκολο να σας πείσω. Το fedora και γενικότερα το Linux έχουν τεράστια πλεοκεκτήματα απάνταντυ στα ιδιόκτητα windows της microsoft.
Το Linux
1) είναι πιο σταθερό. αυτό σημαίνει ότι δεν θα δείτε ποτέ τις περίεργες συμπεριφορές των windows και τις μπλε οθόνες. ακόμα σημαίνει ότι κρασάρει πολύ δύσκολα. οι περισσότεροι servers στο διαδύκτιο τρέχουν Linux και μένουν για χρόνια χωρίς επανακκίνηση χωρίς να κρασάρουν ποτέ.
2) δεν κολλάει υιούς. αυτό σημβαίνει γιατί στο Linux δουλεύουν πολύ περισσότερα άτομα (αφού είναι ανοιχτού κώδικα) και έτσι υπάρχουν λιγότερα κενά ασφαλείας. Ακόμη το Linux χρησιμοποιεί έξυπνη διαχείριση εξουσιοδοτήσεων μην επιτρέποντας σε έναν χρήστη που δεν έχει την κατάλληλη εξουσιοδότηση (root) να πειράξει το σύστημα. Τέλος οι «πειρατές» είναι λογικό να ασχολούνται περισσότερο με το πως θα φτιάχνουν υιούς για windows παρά για Linux, αφού τα πρώτα κατέχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.
3) Τρέχει και σε πολύ παλιούς υπολογιστές, αφού είναι πολ
ύ «ελαυριά» και δεν «τρώνε» τους πόρους του συστήματος για πλάκα, όπως τα windows.
4) έχει αποθετήρια. κάθε διανομή έχει τα δικά της. από εκεί μέσω του προγράμματος «προσθαφαίρεση» μπορείτε να κατεβάζεται πάρα πολλές δοκιμασμένες και σταθερές εφαρμογές, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεται στο διαδύκτιο.
5) έχει μεγαλύτερη υποστήριξη. μπορεί να φαίνεται περίεργο πως ένα έργο εθελοντών μπορεί να έχει καλύτερη υποστήριξη από μια εταιρία, αλλά είναι γεγονός χάρη στων κοινοτήτων. Το fedora έχει την μεγαλύτερη ίσως παγκόσμια κοινότητα και είναι έτοιμη για να σας λύσει κάθε απόρία και να διορθώσει κάθε πρόβλημα.
6)δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα Windows έχουν έναν αριθμό σχεδιαστικών λαθών, με αποτέλεσμα να γίνονται διαρκώς πιο αργά και να μην διαρκούν πολύ. Πιθανώς να ακούσατε πολλές φορές κάποιον να λέει "Ο υπολογιστής μου έχει γίνει πολύ αργός, θα κάνω επανεγκατάσταση". Η επανεγκατάσταση των Windows λύνει το πρόβλημα... μέχρι την επόμενη φορά.
Πιθανώς να πιστεύετε πως απλά έτσι είναι οι υπολογιστές, είναι πολύ νέα τεχνολογία, οπότε ακόμη δεν είναι αρκετά σταθεροί. Ε λοιπόν, δοκιμάστε το Linux και θα εκπλ
αγείτε. Σε πέντε χρόνια από σήμερα, το σύστημά σας θα είναι εξίσου γρήγορο και λειτουργικό όπως την ημέρα που το εγκαταστήσατε, και επιπλέον δεν θα έχετε ιούς, διαφημιστικά, "σκουλήκια" κλπ., τα οποία θα σας εξανάγκαζαν να κάνετε επανεγκατάσταση έτσι κι αλλιώς.

7) είναι δωρεάν. Σχεδόν όλλες οι διανομές είναι δωρεάν διαθέσιμες στο internet.

8) προσαρμόζεται. οι άνθρωποι διαφέρουν, γιατί τα desktop να είναι ομοιόμορφά. Στο linux υπάρχουν άπεια πράγματα που μπορείς να κάνεις στην επιφάνεια εργασίας σου με τρελά εφέ.
Ακόμη μπορείς να έχεις διφορετικό περιβάλλον εργασίας (gnome, kde, lxde) και να επιλέγεις πιο θέλεις σε κάθε login.

>αν είστε χρήστης άλλης διανομής Linux
1) τo fedora έχει την μεγαλύτερη και πιο δραστήρια κοινότητα του κόσμου. Η οργάνωση της δουλειάς που γίνεται είναι καλύτερη και από μιας εταιρίας.

2) δημιουργείται 100% από την κοινότητα. Όλος ο κώδικας και η εξέλιξη οφείλεται στην κοινότητα και σε καμία εταιρία. Η Red Hat που βρίσκεται από πίσω απλώς συνεισφέρει οικονομικά.
3) Δουλεύει με 100% ελεύθερο λογισμικό. Πολλές διανομές τα τελευταία χρόνια άρχησαν να ξεφεύγουν από τον δρόμο του ελεύθερου λογισμικού και άρχισαν να προσαρμώζουν κλειστό λογισμικό στην βασική του εγκατάσταση (π.χ Linux Mind). Το fedora παραμένει πιστό στην φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού
4) Δεν έχει ως στόχο τα χρήματα. Κάποιες εταιρίες (π.χ canonical) φαίνεται ότι με τις τελευταίες εκδόσεις των διανομών τους μπήκαν για τα καλά στο τριπάκι του κέρδους, προσαρμόζοντας επί πληρωμή εφαρμογές στα αποθετήρια τους.

Όπως βλέπετε υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προτιμήσετε το fedora linux.
Είναι διαθέσιμο για download εδώ:http://fedoraproject.org/el/get-fedora
Στο επόμενο άρθρο θα δούμε πως θα το εγκαταστήσουμε στο σύστημά μας, χρησιμοποιώντας όλο τον δικό ή κάνοντας partition με τα windows ή με κάποια άλλη διανομή Linux.

Μέχρι τότε...καλά Χριστούγεννα!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Fedora Weekend [18-19 Οκτωβρίου]

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow