Πρόσφατα η εταιρία που προωθούσε την πασίγνωστη εφαρμογή γραφείου openoffice.org η sun εξαγοράστηκε από την oracle . Αυτό έφερε μεγάλη...

Το LibreOffice στο FedoraΠρόσφατα η εταιρία που προωθούσε την πασίγνωστη εφαρμογή γραφείου openoffice.org η sun εξαγοράστηκε από την oracle. Αυτό έφερε μεγάλη αναστάτωση στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού και κυρίως την κοινότητα του openoffice.org η οποία όμως δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια.
Σε χρόνο ρεκόρ δημιουργήθηκε από την κοινότητα το LibreOffice ένα fork του openoffice.org.
Το openoffice.org είναι ένα project ελεύθερου λογισμικού έτσι ο κώδικας είναι σχεδόν ο ίδιος, το μόνο που αλλάζει είναι το όνομα.
Οι φόβοι που οδήγησαν στην δημιουργία του LibreOffice είναι προφανείς. Αφού το openoffice έπεσε στα χέρια της oracle είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα «κλείσει». Δηλαδή θα κλείσει ο κώδικας.Το LibreOffice θα αναπτύσσετε ξεχωριστά από εδώ και πέρα μόνο από την κοινότητα και αναμένουμε μεγάλες εξελίξεις στο μέλλον.

>Εγκατάσταση:

(Πριν αρχίσετε την εγκατάσταση καλύτερα να σβήσετε το openoffice. Τα έγγραφά σας θα αναγνωρίζονται κανονικά από το libreoffice)
Η εγκατάσταση του LibreOffice στο fedora δεν είναι το ίδιο εύκολη με άλλες διανομές.
Κατ' αρχήν πρέπει να κατεβάσετε από εδώ το πακέτο GNU-Linux ανάλογα με την αρχιτεκτονική του συστήματος.
Αφού το κατεβάσετε και το αποσυμπιέσετε σε έναν φάκελο (π.χ τον Desktop)
(αν χρησιμοποιείτε ελληνικά και η γλώσσα των φακέλων είναι και αυτή ελληνική όταν θέλετε να μεταφερθείτε στην επιφάνεια εργασίας θα πρέπει να γράφετε cd 'Επιφάνεια
εργασίας . Ακριβώς έτσι. Γι αυτό είναι προτιμότερο τα ονόματα των φακέλων του /home να μένουν αγγλικά. Δείτε εδώ.)

Στην συνέχεια ανοίξτε ένα τερματικό και συνδεθείτε ως root.
(για να συνδεθείτε ως root πρέπει να πληκτρολογήσετε su και τον root κωδικό σας)
Και μεταφερθείτε στον φάκελο που αποσυμπιέσατε:

  • cd Desktop/LibO_3.3.0rc2_Linux_x86_install-rpm_en-US/
  • cd RPMS
Σε αυτό το σημείο δώστε:

  • rpm -ivh *rpm
Μόλις τελειώσει η διαδικασία πηγαίνετε (χειροκίνητα καλύτερα όχι από το τερματικό)
στον φάκελο desktop-integration που βρίσκεται στην τοποθεσία που βρισκόσασταν προηγουμένως από το τερματικό. (LibO_3.3.0rc2_Linux_x86_install-rpm_en-US/RPMS/desktop-integration.)
Εκεί εγκαταστήστε χειροκίνητα το πρώτο rpm που υπάρχει (libreoffice3.3-freedesktop-menus-3.3-4.noarch.rpm) με διπλό κλικ.
Μόλις τελειώσει πηγαίνετε Εφαρμογές>Γραφείο και εκεί θα υπάρχει όλη η σουίτα του LibreOffice!
Προς το παρόν το Libreoffice δεν διαφέρει και πολύ από το openoffice, αλλά αναμένονται μεγάλες αλλαγές και καινοτομίες στο μέλλον.


0 σχόλια: