Από Gnome σε Kde




Αν χρησιμοποιείτε έστω και ελάχιστο καιρό Linux σίγουρα θα έχετε καταλάβει ότι οι επιλογές που έχετε είναι απεριόριστες.

Μία από αυτές είναι να χρησιμοποιείσετε ένα διαφορετικό περιβάλλον εργασίας.

Σε αυτό το blog έχουμε αναφερθεί κυρίως στο gnome και αυτή είναι

η ευκαιρία να δούμε και κάτι καινούριο, το kde.


Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Κυρίως εσείς που έρχεστε από τα windows σίγουρα έχετε την εντύπωση ότι το λειτουργικό σας σύστημα είναι αυτό που βλέπετε. Τα παράθυρα, τα μενού κτλ. Κάνετε όμως λάθος! Αυτά που βλέπετε είναι απλώς μια γραφική βιτρίνα' η οποία είναι ασφαλώς προαιρετική! Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να μην το εγκαταστήσετε καθόλου και να δουλεύετε στην γραμμή εντολών όπως γινόταν παλαιότερα. Αν δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε το debian θα δείτε ότι αν δεν επιλέξετε το κουτάκι 'Περιβάλλον Εργασίας' στην εγκατάσταση δεν θα έχετε γραφικό περιβάλλον.


Αν και στο Linux τα γραφικά περιβάλλοντα δημιουργήθηκαν μετά από τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών τους, πλέον ξεπερνούν κατά πολύ σε εμφάνιση, σε χρηστικότητα και σε επιλογές αυτά των Mac, και windows.


Όπως είπαμε και πριν λοιπόν εκτός από το gnome (το οποίο είναι προεπιλεγμένο στις περισσότερες διανομές) υπάρχει και το kde.

Και το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να το εγκαταστήσετε, χωρίς να πειράξετε το gnome και τα επιλέγετε σε ποιο από το δύο θέλετε να συνδεθείτε κάθε φορά.

Στο fedora η εγκατάσταση του kde είναι παιχνιδάκι. Στο add-remove software (προσθαφαίρεση προγραμμάτων) γράψτε kde και επιλέξτε το kde-dekstop. Μαζί με αυτό θα εγκατασταθούν και άλλα πακέτα, αλλά και προγράμματα.

Η διαδικασία αυτή θα καθυστερήσει λίγο. Μόλις όμως τελειώσει κάντε log out. Στην κάτω μπάρα που υπάρχει στο σημείο που βάζετε τον κωδικό σας επιλέξτε kde.


Σε λίγα δευτερόλεπτα θα βρεθείτε σε έναν τελείως διαφορετικό περιβάλλον εργασίας με τελείως διαφορετική εμφάνιση και φιλοσοφία.


Με μια πρώτη ματιά το kde ίσως θα θυμίζει windows. Όντως η microsoft έχει προσαρμόσει κάποια στοιχεία του kde στα windows vista και 7.

Η προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας του kde όμως δεν θα μοιάζει με αυτή που έχετε συνηθίσει στο gnome. Στην επιφάνεια εργασίας τρέχουν widgets. Αν θέλετε έναν φάκελο (π.χ τον desktop) μπορείτε να τον βάλετε στο widget, folder view.

Μπορείτε βέβαια να το αλλάξετε αυτό και να κάνετε το desktop σας όπως το έχετε συνηθίσει στο gnome ή στα windows, αν και δεν σας το προτείνω! Το αρχικό περιβάλλον εργασίας το kde είναι υπέροχο.


Μια μοναδική δυνατότητα που έχει είναι τα activities. Κάνει ακριβώς αυτό που κάνει και στα κινητά android. Κάθε φορά που το αλλάζετε η επιφάνεια εργασίας αλλάζει και προσαρμόζεται στα widget που εσείς έχετε επιλέξει. Για παράδειγμα μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιείσετε άλλα widget για την δουλειά σας, άλλα όταν ακούτε μουσική κτλ.

Πηγαίνοντας στο system settings θα βρείτε πολλές ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε. Μπορείτε να αλλάξετε σχεδόν τα πάντα!! Το kde είναι το αγαπημένο περιβάλλον εργασίας των προγραμματιστών καθώς μπορούν να δημιουργήσουν σκριπτάκια με τα οποία διαμορφώνουν το περιβάλλον εργασίας τους.

Όσον αφορά τα γραφικά εφέ υπάρχουν και είναι και πάρα πολύ καλά! Δεν τρέχει βέβαια το compiz, αλλά στις ρυθμίσεις μπορείτε να ενεργοποιήσετε εφέ που θυμίζουν στο compiz ή και κάποιες φορές είναι ανώτερα και πιο ελαφριά.

Τips:

Αλλαγή γλώσσας:

Για να έχετε την δυνατότητα εναλλαγής της γλώσσας πληκτρολογίου αρκεί να πάτε στις Ρυθμίσεις Συστήματος>Συσκευές Εισόδου και στην καρτέλα Διατάξεις. Είναι καλά κριμένο και άργησα να το βρω.

Εφέ:

Για να ενεργοποιήσετε τα εφέ που είπαμε προηγουμένως αρκεί να πάτε στις Ρυθμίσεις Συστήματος> Desktop Effect. Υπάρχουν πάρα πολλά και εντυπωσιακά εφέ και το καλύτερο είναι ότι δεν καταναλώνουν τους πόρους που κατανάλωνε το compiz για πλάκα.


Είχα δοκιμάσει kde και παλαιότερα στο ubuntu. Όμως είχα απογοητεύει πολύ επειδή κράσαρε πολύ συχνά και έτσι το είχα απορρίψει. Δοκιμάζοντάς το όμως στο fedora τα πράγματα άλλαξαν. Δεν έχει κρασάρει ποτέ τόσες μέρες που το δοκιμάζω και μου φαίνεται ότι είναι πιο σταθερό και πιο γρήγορο από το gnome, ακόμα και αν το έχω «φορτώσει» με εφέ.

Όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Αλλαγές στις αναβαθμίσεις του fedora

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow