Fedora 15|Γραφικό Περιβάλλον| Gnome 3


Το Gnome 3 κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και έτσι η τελική του έκδοση βρίσκεται ήδη στην beta του Fedora 15 που είναι ήδη διαθέσιμη

και γεμάτη καινοτομίες

Η επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του Fedora 15 είναι στις 24 Μαΐου και η επίσημη σελίδα του gnome 3 είναι εδώ.

Εγώ πάντως το εγκατέστησα μόνιμα στον υπολογιστή μου εδώ και λίγες μέρες απολαμβάνοντας τις καινοτομίες του.

Σαν υποσημείωση, η εγκατάσταση του Fedora 15 δεν διαφέρει σε τίποτα από του 14, (τουλάχιστον στην beta), οπότε αν χρειάζεστε οδηγό μπορείτε να τον βρείτε εδώ.



Γενικά

Το gnome 3 είναι η επίσημη συνέχεια του gnome 2 από την κοινότητα του gnome. Έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές και δεν θυμίζει σε τίποτα το παλιό gnome.

Είναι ένα άλλο σημάδι της τεράστιας εξέλιξης της τεχνολογίας στο Linux τον τελευταίο καιρό, αλλά και ένα τολμηρό βήμαπου δεν έχει προσπαθήσει να κάνει καμία εταιρία, μιας και η συνήθεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στις επιλογές των χρηστών.

Τις πρώτες ημέρες ίσως να σας ξινίσει λίγο, αλλά σε λίγο καιρό όχι μόνο θα σας αρέσει, αλλά θα σας κάνει και πιο παραγωγικούς, μειώνοντας τις κινήσεις σας με το ποντίκι και κάνοντάς σας πολύ γρήγορους στην εύρεση εφαρμογών και όχι μόνο.

Μόλις λοιπόν ξεκινήσετε το live cd του Fedora 15 θα προσγειωθείτε σε αυτή την επιφάνεια εργασίας:


Επιφάνεια εργασίας

(Τέρμα οι τσαπατσουλιές...Οργανωθείτε...)


Όπως μπορείτε να δείτε η επιφάνεια εργασίας του gnome 3 δεν θυμίζει την κλασική επιφάνεια εργασίας που έχουμε συνηθίσει καθώς δεν μπορείτε να βάλετε πάνω της εικονίδια!

Η επιφάνεια εργασίας, τουλάχιστον σε αυτήτην πρώτη έκδοση του gnome 3, είναικενή και η μόνη αλλαγή που μπορείτε να της κάνετε είναι στο φόντο. Αυτό ίσως πειράξει και τους περισσότερους χρήστες που έχουν συνηθίσει να «πετάνε» όλα τους τα έγγραφα, αλλά και να έχουν πάρα πολλούς εκκινητές εφαρμογών στην επιφάνεια εργασίας τους. Αυτό αν και αρχικά μοιάζει με μειονέκτημα, τελικά δεν είναι για αισθητικούς, αλλά και πρακτικούς λόγους.

-Η αισθητική της επιφάνειας εργασίας μας παίζει σημασία και στην ψυχολογίας μας. Άλλο είναι να βλέπεις μια καθαρή επιφάνεια εργασίας κάθε φορά που ανοίγεις τον υπολογιστή σου και άλλο μια επιφάνεια γεμάτη μέχρι το τέλος εικονίδια. Έχω δει αρκετούς ανθρώπους να έχουν κυριολεκτικά τα πάντα στην επιφάνεια εργασίας τους δημιουργώντας ένα εντελώς άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα.

-Τα άπειρα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίαςουσιαστικά δεν μας βοηθούν αφού χρειαζόμαστε να ψάξουμε με το μάτι αρκετή ώρα για να βρούμε αυτό που θέλουμε. Μια άδεια επιφάνεια εργασίας όμως μας αναγκάζει να οργανώσουμε σωστά τα έγγραφά μας ώστε να μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτά και να μην φαινόμαστε τσαπατσούληδες!

Αpplets


Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα applet της πάνω μπάρας του gnome 3.

Δεξιά υπάρχει το μενού με το οποίο μπορείτε να αλλάξετε την κατάστασή σας στο empathy, να μπείτε στις ρυθμίσεις συστήματος κτλ.

Από το μενού αυτό λείπουν οι επιλογές για τερματισμό και για επανεκκίνησηκάτι που μπορείτε να κάνετε με τις εντολές

  • poweroff

και

  • reboot

αντίστοιχα.

Δίπλα υπάρχουν τα κλασικά applets

για την μπαταρία, την σύνδεση στο διαδίκτυο, την σύνδεση μέσω bluetooth, και την ρύθμιση της έντασης του ήχου.

Ακόμα υπάρχει και ένα άλλο μενού, κυρίως για άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα όρασης, το οποίο είναι χρήσιμο και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο ζουμάρισμα για καλύτερα screenshots.

Ακριβώς στην μέση της πάνω μπάρας υπάρχει το ημερολόγιο και η ώρα, το οποίο συνεργάζεται με το evolution ώστε να μας θυμίζει τις δουλειές μας.

Συνεργάζεται άριστα με το νέο σύστημα ειδοποιήσεων του gnome το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ ξανά τις δουλειέςμας.

Εδώ με ειδοποιεί ότι έχω φυσική. Πρέπει να φεύγω!!!

Στην επιφάνεια εργασίας υπάρχει ακόμα και μια κρυφή μπάρα στην κάτω μεριά της οθόνης η οποία ενεργοποιείτε πηγαίνοντας το ποντίκι τέρμα αριστερά. Εκεί θα υπάρχουν οι εφαρμογές που μένουν ανοιχτές όταν πατάμε το Χ (όπως το amarok), αλλά και οι ειδοποιήσεις του συστήματος που στριμώχνονταν στην πάνω μπάρα στο gnome 2.

Όσον αφορά τα παράθυρα τα πλήκτρα μεγιστοποίησης και ελαχιστοποίησης δεν υπάρχουν γιατί απλά δεν χρειάζονται. Για μεγιστοποίηση μπορείτε απλά να σύρεε το παράθυρο στην κορυφή της οθόνης ώστε να μεγιστοποιηθεί και να το κατεβάσετε ξανά κάτω ώστε να επανέλθει στην αρχική του θέση, ενώ η ελαχιστοποίηση υπάρχει μόνο σαν επιλογή στο δεξί κλικ (στην πάνω μεριά του

παραθύρου). Γενικά πάντως το gnome 3 προωθεί την χρήση πολλών desktops ώστε να μετακινήσετε εύκολα σε αυτά (χρησιμοποιώντας

το ctrl + alt + πάνω ή κάτω βελάκι) και όχι την συνύπαρξη πολλών παραθύρων σε ένα desktop. (Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν και δουλεύουν οι χρήστες windows έχοντας μπροστά τους μόνο μία επιφάνεια εργασίας!)

Για την αρμονική συνύπαρξη πολλών παραθύρων σε ένα desktop όμως το gnome 3 ενσωματώνει μια λειτουργία που υπάρχει εδώ και καιρό στο kde. Πηγαίνοντας ένα παράθυρο δεξιά ή αριστερά στην οθόνη αυτό μένει εκεί επιτυγχάνοντας το αποτέλεσμα της δεύτερηςφωτογραφίας.

Μια άλλη καινοτομία είναι τα αναδυόμενα παράθυρα. Χρησιμοποιώντας το LibreOffice για παράδειγμα όταν θέλουνε να ανοίξουμε ένα αρχείο που έχουμε φτιάξει πατάμε στο μενού File>Open. Εκεί κανονικά εμφανιζόταν ένα νέο παράθυρο του Ναυτίλου ώστε να μπορούμε να προσθέσουμε αυτό που θέλουμε. Στο gnome 3 όμως το παράθυρο αυτό είναι «κολλημένο» στο αρχικό για εξοικονόμηση χώρου και για μην μπλέκουμε με πολλά παράθυρα. Αυτό συμβαίνει βέβαια σε όλες τις εφαρμογές.

Τα δύο αυτά παράθυρα συμπεριφέρονται σαν ένα.

Δραστηριότητες

Και φτάνουμε στο σημαντικότερο πλήκτρο του gnome 3, το activities ή αλλιώς δραστηριότητες.

Για να κάνετε το οτιδήποτε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό το πλήκτρο, γι αυτό υπάρχουν πολοί τρόποι για να το πατήσετε: Είτε κάνοντας κανονικά κλικ με το ποντίκι σας, είτε πατώντας το super button (αυτό με το σήμα της microsoft που πάντα ήθελα να το βγάλω) ή τέλος

πηγαίνοντας το ποντίκι σας στην αριστερή γωνία, χωρίς να πατήσετε κάτι.

Στην καρτέλα windows που θα βρεθείτε θαδείτε όλα τα ανοιχτά σας παράθυρα τα οποία θα μπορείτε να κλείσετε η να μετακινήσετε σε κάποιο άλλο desktop χρησιμοποιώντας το την αναδυόμενη μπάρα που βρίσκεται δεξιά.


Οι επιφάνειες εργασίας που θα υπάρχουν δεν ορίζονται από εσάς. Θα υπάρχουν πάντα όλες όσες χρησιμοποιείτε και μία κενή. Αν δηλαδή αδειάσετε κάποια από παράθυραθα εξαφανιστεί κρατώντας μόνο μία κενή, ενώ αν ανοίξετε κάποιο παράθυρο στην τελευταία άδεια θα ανοίξει και νέα.

Αυτό είναι αρκετά χρήσιμο ώστε να μην στριμώχνετε πολλές εφαρμογές σε λίγες επιφάνειες εργασίας.

Αριστερά τώρα στο μενού activities υπάρχειμια μπάρα πιο απλή από αυτή του unityστην οποία μπορείτε να προσθέσετε όσες εφαρμογές θέλετε.

Όλες σας οι εγκατεστημένες εφαρμογές ταξινομημένες στις κλασικές κατηγορίες υπάρχουν στο μενού applications.

Για το άνοιγμα εφαρμογών όμως ο καλύτερός τρόπος είναι η αναζήτηση.

Πηγαίνοντας στο activities, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξετε κάτι με το ποντίκι, μπορείτε απλώς να γράψετε το όνομα ή τα πρώτα γράμματα της εφαρμογής σας, ώστε αυτή να εμφανιστεί αμέσως, χωρίς να χρειαστεί να ψάξετε χάνοντας χρόνο.

Τα αποτελέσματα της αναζήτησης δεν θα περιορίζονται μόνο σε εφαρμογές.

Ακόμα αυτό που πληκτρολογείτε μπορεί να γίνει αμέσως λέξη κλειδί για το google η για το wikipedia επιλέγοντας ένα από τα δύο στο κάτω μέρος της οθόνης!


Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το gnome 3!

Απλό, γρήγορο,ελαφρύ, μοντέρνο και παραγωγικό.

Σίγουρα λείπει ακόμα η προσαρμοστικότητα, καθώς το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι το φόντο, αλλά το σίγουρο είναι ότι καθώς περνάει ο καιρός θα εξελίσσετε και θα γίνεται καλύτερο γεμάτο νέα χαρακτηριστικά και επιλογές.


Ένας βασικός στόχος του gnome 3 είναι τα tablets (δείτε το σχετικό άρθρο και βίντεο).

Δεν μπορώ να το συγκρίνω με το unity, καθώς το ubuntu 11.04 το έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα από ένα live cd.

Είναι πάντως σίγουρο ότι θα γίνει μεγάλη μάχη μεταξύ δύο γραφικών περιβαλλόντων που με γοήτευσαν από την αρχή, κάνοντάς με να ξεχάσω το παλιό gnome και το compiz.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Αλλαγές στις αναβαθμίσεις του fedora

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow