Προσοχή στους ...εξωγήινους




Μια αρκετά χρήσιμη εφαρμογή την οποία είχαμε παρουσιάσει εις διπλούν παλαιότερα (δείτε εδώ και εδώ) είναι το alien.

Το alien είναι μια εφαρμογή η οποία τρέχει μέσα από το τερματικό και μας επιτρέπει να μετατρέπουμε πακέτα μίας διανομής σε άλλη. Για παράδειγμα με την βοήθειά του μπορούμε να μετατρέψουμε .deb σε .rpm αν μια εφαρμογή που δεν βρίσκουμε στην .rpm διανομή μας (fedora, opensuse) υπάρχει μόνο για .deb διανομές (ubuntu, debian, mint κτλ).




Αν δείτε στον δικό μου οδηγό (ο οποίος βρίσκεται εδώ) θα δείτε ότι κατάφερα να μετατρέψω το peyote.deb σε peyote.rpm και να το τρέξω με επιτυχία στο Fedora 13. Χρησιμοποίησα την εφαρμογή αυτή μετατρέποντας και άλλες εφαρμογές όπως το tbo στο Fedora 15, το mobile media converter στο Fedora 13 και άλλα.

Αν και η εφαρμογή αυτή φαινόταν ιδανική και ακίνδυνη τελικά τα γεγονότα που ακολούθησαν απέδειξαν πως η μετατροπή πακέτων (ιδιαίτερα από .deb σε .rpm όπως έμαθα), μόνο ακίνδυνη δεν είναι.

Μπορεί όλες οι προσπάθειες μου παλαιότερα να ήταν επιτυχημένες, αλλά η προσπάθεια να εγκαταστήσω το mobile media converter μετατρέποντάς το σε .rpm στο Fedora 15 απέτυχε παταγωδώς!
Η μετατροπή ολοκληρώθηκε και όλα έδειχναν φυσιολογικά.
Με το που τελείωσε όμως η εγκατάσταση του .rpm πακέτου που είχα δημιουργήσει όλα κατέρρευσαν μπροστά στα μάτια μου!
Το gnome-shell και το gnome-panel εξαφανίστηκαν και κάνοντας επανεκκίνηση διαπίστωσα πως δεν μπορούσα να μπω στην login screen! Έφτανε μέχρι εκεί που γυρνούσε ο κέρσορας!

Μετά από ψάξιμο και την βοήθεια κάποιων ανθρώπων κατάφερα να συνδεθώ ως root από την γραμμή εντολών που δούλευε και διαπίστωσα ότι το .rpm αυτό είχε κάνει μεγάλη ζημιά. Εκτός από το gnome-shell και το gnome-panel που είχαν σβηστεί (!) είχαν σβηστεί περισσότερες από τις μισές εφαρμογές μου!

Με την βοήθεια του init κατάφερα μετά από αρκετή προσπάθεια να «σκοτώσω» το Χorg και να μπω στο γραφικό περιβάλλον του Gnome 3 (αφού εγκατέστησα τα απαραίτητα πακέτα πρώτα) ως root (δεν γινόταν όμως να μπω ως απλός χρήστης).

Δοκίμασα αρκετά πράγματα ρωτώντας και πολύ κόσμο, αλλά τελικά έκανα νέα εγκατάσταση, αφού δεν είχα άλλο χρόνο για χάσιμο!

Συμπέρασμα: Η μετατροπή πακέτων δεν είναι απλή υπόθεση και μπορεί να αποβεί μοιραία. Γι αυτό προσέξτε πως θα χρησιμοποιείτε τον...εξωγήινο φίλο μας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Fedora Weekend [18-19 Οκτωβρίου]

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow