Ελεύθερο Λογισμικό στην Εκπαίδευση


Summer Ends


Η νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και οι σχολικές αίθουσες γεμίζουν ξανά με χαρούμενες παιδικές φωνές και φασαρία. Οι όμορφες στιγμές του καλοκαιριού μετατρέπονται μονομιάς σε μια ανάμνηση (είτε ευχάριστη είτε μελαγχολική) και οι ρυθμοί της ζωής σου επανέρχονται πλέον στα φυσιολογικά. Τέρμα τα καθημερινά ξενύχτια, τέρμα τα ολοήμερα αράγματα στην παραλία και τέρμα οι μέρες που βλέπατε της to-do list σας κενή. Η μαγεία βέβαια είναι να μπορείς να περνάς καλά σε οποιαδήποτε στιγμή στην ζωή σου, γι αυτό κοίτα πως θα καταφέρεις να κάνεις τους επόμενους εννέα μήνες διασκεδαστικούς και γεμάτους ουσιαστική μάθηση!  


What about ELLAK?


Τι γίνεται όμως με το ελεύθερο λογισμικό στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας; Η αντικειμενική αλήθεια είναι πως τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Τα περισσότερα ελληνικά σχολεία είναι «κλειστά» από την κορυφή μέχρι τα νύχια και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλειοψηφία των καθηγητών να ασχοληθούν με αυτό, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην γνωρίζουν καν τι είναι το ελεύθερο λογισμικό μετά την αποφοίτησή τους και να εκπαιδεύονται στο πως θα καταναλώσουν τα προϊόντα κάποιων εταιριών. Και μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πληρώνουν από πολύ μικρή ηλικία για να πάρουν ένα χαρτί το οποίο γράφει ότι «Ναι. Είναι αλήθεια. Ξέρεις να χρησιμοποιείς το Microsoft Word. Συγχαρητήρια»! 

Επιπλέον το μάθημα της πληροφορικής είναι απαξιωμένο σε τέτοιο βαθμό που οι τεχνολογικά αναλφάβητοι απόφοιτοι του λυκείου είναι πάρα πολλοί. Όλοι βέβαια ξέρουν να χειρίζονται άψογα το facebook και το youtube, αλλά αυτό δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πληροφορική. 

Ποιος φταίει πως αρκετές από τις διδακτικές ώρες του μαθήματος της πληροφορικής περνάνε με τους μαθητές να «λιώνουν» μόνοι τους στο facebook. Προφανώς οι καθηγητές. 

Δεν θα ήταν πολύ πιο ωραίο και υγιές αυτές οι ώρες που σπαταλιούνται άσκοπα να ξοδεύονταν για την δημιουργία κάποιου project ή για την υποστήριξη κάποιας κοινότητας ελεύθερου λογισμικού, αφού μέσω αυτών των ενεργειών καλλιεργείται η ομαδικότητα, η συνεργατικότητα, ο εθελοντικός και τα λοιπά και τα λοιπά ;  

Αυτός δεν είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς του σχολείου; Πως περιμένετε να γίνει λοιπόν;

Αγαπητοί καθηγητές. Δραστηριοποιηθείτε. Προσπαθήστε να κάνετε λίγο πιο ελκυστικό στο μάθημα. Μάθετε στα παιδιά κάτι ουσιαστικό. Δείξτε τους έμπρακτα την αξία του εθελοντισμού και της ομαδικής δουλειάς!

Πλεονεκτήματα

 
Το σχολείο που θα απορρίψει την χρήση ναρκωτικών, θα πρέπει να απορρίψει εξίσου και την χρήση ιδιωτικού λογισμικού. Επειδή το σχολείο έχει μία κοινωνική αποστολή: Να εκπαιδεύσει και να μορφώσει τους μαθητές ως υγιής πολίτες, δυνατούς, ικανούς, ανεξάρτητους και να μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους σε μία ελεύθερη κοινωνία.
R.Stallman
Ας περάσουμε στο βασικό κομμάτι αυτού του άρθρου και ας δούμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το ελεύθερο λογισμικό θα έπρεπε να είναι το μοναδικό λογισμικό που χρησιμοποιείται στις σχολικές μονάδες.
Ελευθερία

    

 Ακούγοντας αυτό το επιχείρημα ίσως πιστεύεται πως είναι κάτι γενικό και καθαρά ιδεολογικό. Δεν είναι έτσι όμως. Πίσω από το ιδιόκτητο λογισμικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα περισσότερα σχολεία βρίσκονται κάποιες εταιρίες. Οι εταιρίες αυτές χρησιμοποιούν τα σχολείο ως όργανα επιβολής εξάρτησης των προϊόντων τους στην κοινωνία, στερώντας την ελευθερία των χρηστών. Ακόμα το σχολείο είναι απόλυτα εξαρτημένο από την εταιρία την οποία εμπιστεύεται.   

 
Κατανόηση της Πληροφορικής και του εθελοντισμού 

 

 Ο μαθητής αποφοιτά πιστεύοντας πως οι υπολογιστές είναι τα windows! Τελειώνει το σχολείο νομίζοντας πως η πληροφορική είναι το word και το powerpoint, γιατί αυτά του μάθαιναν στο μάθημα της πληροφορικής. Πιστεύει πως η πληροφορική είναι ένα ακόμα προϊόν το οποίο μαθαίνει να καταναλώνει. Το κλειστό λογισμικό ξεκάθαρα του στερεί την ελευθερία να μάθει την επιστήμη της πληροφορικής. Απ' την άλλη με την βοήθεια του ελεύθερου λογισμικού ο μαθητής γίνεται συμμέτοχος στην γνώση και έχει την ελευθερία να τροποποιήσει και να χρησιμοποιήσει όπως θέλει το σύστημά του. Οι μαθητές βλέποντας τα εκπληκτικά πράγματα που έχουν δημιουργήσει εθελοντές καταλαβαίνουν την δύναμη του εθελοντισμού και συμμετέχουν και αυτοί σε εθελοντικές δράσεις, μέσα σε υγιείς κοινότητες.

 
Οικονομικό όφελος

   
Το Linux και όλες οι εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού που υπάρχουν σε αυτό είναι σχεδόν πάντα εντελώς δωρεάν. Αυτό σημαίνει πως το κράτος εξοικονομεί αρκετά χρήματα, τα οποία μπορεί να δαπανήσει για άλλους σκοπούς. Ακόμα επειδή το Linux με το κατάλληλο γραφικό περιβάλλον μπορεί να «τρέξει» και σε πολύ παλιούς υπολογιστές οι σχολικές μονάδες δεν αναγκάζονται να προβούν στην αγορά νέων, αλλά αξιοποιούν τους παλιούς, δουλεύοντας όμως με λογισμικό το οποίο βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας.    
Ασφάλεια

Το Linux, για πολλούς λόγους δεν κολλάει ιούς. Συνεπώς είναι απόλυτα ασφαλές και κατάλληλο για το σχολικό περιβάλλον, όπου δεν πρέπει να σπαταλιέται χρόνος και χρήμα για την αντιμετώπιση των ιών.
Οι λόγοι αυτοί είναι:    
  • Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τα Microsoft Windows, και οι πειρατές θέλουν να κάνουν όση ζημιά μπορούν (και να αποκτήσουν τον έλεγχο): γι αυτό στοχεύουν στα Windows. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος. Ο Apache web server (ένας web server είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει σε ένα απομακρυσμένο υπολογιστή και στέλνει ιστοσελίδες στον browser σας όταν το ζητήσετε), ο οποίος είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς (ενάντια στον IIS server της Microsoft), και παρόλα αυτά υποφέρει από πολύ λιγότερες επιθέσεις/σφάλματα από εκείνο της Microsoft.
 
  • Το Linux χρησιμοποιεί έξυπνη διαχείριση εξουσιοδοτήσεων. Στα Windows εσείς (και όποιο πρόγραμμα εγκαθιστάτε) έχει συνήθως εξουσιοδότηση να κάνει σχεδόν τα πάντα στο σύστημα. Αν έχετε όρεξη να τιμωρήσετε το PC σας γιατί εξαφάνισε την πολύτιμη δουλειά σας, μπορείτε να μπείτε στον κατάλογο του συστήματος και να σβήσετε ό,τι θέλετε: τα Windows δεν θα φέρουν αντίρρηση. Φυσικά, στην επόμενη εκκίνηση θα αρχίσουν τα προβλήματα. Φανταστείτε όμως ότι αφού μπορείτε να σβήσετε αυτά τα αρχεία του συστήματος, το ίδιο μπορούν να κάνουν και άλλα προγράμματα, ή τουλάχιστον να τα καταστρέψουν. Το Linux δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Κάθε φορά που ζητάτε να κάνετε κάτι που έχει να κάνει με το σύστημα, χρειάζεται ένας κωδικός διαχειριστή (και αν δεν είστε διαχειριστής του συστήματος, απλά δεν μπορείτε να το κάνετε). Οι ιοί δεν μπορούν απλά να γυρίζουν και να σβήνουν αρχεία του συστήματος. Δεν έχουν την εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο.
  • Περισσότερα μάτια οδηγούν σε λιγότερα κενά ασφαλείας. Το Linux είναι λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε προγραμματιστής στον κόσμο μπορεί να ρίξει μια ματιά στον κώδικα (τη "συνταγή" κάθε προγράμματος), και να βοηθήσει, ή απλά να πει στους άλλους προγραμματιστές "Έι, τι θα γινόταν αν μπλα μπλα, αυτό δεν είναι ένα κενό ασφαλείας;"
    Νέα τεχνολογία σε παλιά μηχανήματα

    

 Είναι γεγονός πως η τεχνολογία η οποία υπάρχει σήμερα στο Linux θα εμφανιστεί στα κλειστά λειτουργικά συστήματα σε αρκετά χρόνια. Αυτό συμβαίνει λόγω της εμπορικής φύσης του κλειστού λογισμικού («ότι πουλάει ακόμα δεν το αλλάζω»), αλλά και των χιλιάδων ανά τον κόσμο ανθρώπων που ασχολούνται με το ελεύθερο λογισμικό και το Linux, σε αντίθεση με τους περιορισμένους εργαζόμενους μιας εταιρίας. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε παλιά μηχανήματα, τα οποία δεν μπορούν να «σηκώσουν» κάτι περισσότερο από τα windows 2000.
Κι όμως, στα ίδια μηχανήματα μπορεί να «τρέξει» μια διανομή Linux, η οποία κυκλοφόρησε την προηγούμενη ημέρα (με το κατάλληλο γραφικό περιβάλλον βέβαια).

Κάντε το πράξη

Τώρα αναφέρομαι στους μαθητές.
Ξεκινήστε να χρησιμοποιείται ελεύθερο λογισμικό στην καθημερινή σας ασχολία με τον υπολογιστή και θα δείτε ότι τελικά θα αποκομίσετε πάρα πολλά πράγματα από αυτό. Εγώ άρχισα να ασχολούμαι πραγματικά με τους υπολογιστές από την στιγμή που εγκατέστησα Linux στον υπολογιστή μου και απαλλάχθηκα μια και καλή από τα windows.
 

(be...free)


Ποιες εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού θα κάνουν την σχολική σας χρονιά πιο εύκολη και πιο δημιουργική.

 

Σουίτα γραφείου | Libre Office


H καλύτερη επιλογή για την δημιουργία κειμένων, λογιστικών φύλων και παρουσιάσεων που σίγουρα θα χρειαστείτε κάποια στιγμή στο σχολείο. Είναι δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε από τα αποθετήρια της διανομής σας ή από την επίσημη σελίδα του, όπου θα το βρείτε και για windows


Οργάνωση Χρόνου , Ημερολόγιο, To – Do list | qOrganizer


Για την οργάνωση του χρόνου σας μπορείτε να χρησιμοποιείσετε το qOrganizer. Πρόκειται για μία portable εφαρμογή (δεν απαιτεί εγκατάσταση), η οποία περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεστε για να μην ξεχάσετε καμία εργασίας σας και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και τις απουσίες σας.


Επεξεργασία βίντεο | Kdenlive




Κάποια στιγμή για κάποιο μάθημα (ή για κάποιο πρόγραμμα του σχολείου) ίσως χρειαστεί να δημιουργήσετε κάποιο βίντεο.
Η πληρέστερη εφαρμογή γι αυτή τη δουλειά είναι το Kdenlive.
Μπορείτε να το κατεβάσετε από τα αποθετήρια της διανομής σας.

Εύχομαι σε όλους τους μαθητές καλή σχολική χρόνια, γεμάτη δημιουργικότητα και γνώση.

Στους μαθητές που φέτος δίνουν πανελλήνιες, συνιστώ οργανωμένο διάβασμα (εδώ χρειάζεται το qOrganizer) και αρκετή υπομονή μέχρι τον Ιούνιο. Δεν είναι τίποτα οι πανελλαδικές, αλήθεια!

 

Σχόλια

  1. Για άλλη μια φορά έκανες μια πολύ καλή παρουσίαση! Σε ευχαριστώ ως μαθητής :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ ! πολύ καλή παρουσίαση με επιχειρήματα και χειροπιαστά παραδείγματα (ελεύθερο λογισμικό) !! Να ρωτήσω κάτι αν ξέρετε σχετικά με το linux : υπάρχουν Ελληνικές διανομές λίνουξ εκπαιδευτικού χαρακτήρα ; (έχω δύο παιδιά στο δημοτικό και θα ήθελα να τα "μυήσω" στο "διαφορετικό" λίνουξ) ;;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει το sxolinux http://www.sxolinux.gr/
      αλλά έχει σταματήσει να εξελίσσεται.

      Επίσης υπάρχει και το fedora edu remix
      http://fedoraproject.org/wiki/Fedora_Greek_Edu_Remix

      Αλλά πιστεύω ότι δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάποια εξειδικευμένη διανομή, αφού οι εφαρμογές που υπάρχουν σε αυτές μπαίνουν πολύ εύκολα σε ένα κανονικό fedora.
      Υπάρχει και το αποθετήριο εκπαιδευτικών εφαρμογών για δημοτικό και γυμνάσιο, που μπορείς να προσθέσεις για τις εφαρμογές του υπουργείου σε όλα τα μαθήματα.
      http://fedora-gr.blogspot.gr/2011/05/fedora_26.html

      Διαγραφή
  3. ... που να μπορώ να το εγκαταστήσω σε dual boot μαζί με τα "παράθυρα" ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Αλλαγές στις αναβαθμίσεις του fedora

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow