Fedora 18 Spherical Cow


  

To ότι διαβάζετε αυτές τις γραμμές συμαίνει πως το Fedora 18 είναι γεγονός!! Πρόκειται για την τελική έκδοση της διανομής η οποία μετά από μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση είναι πλέον διαθέσιμη και επίσημα. Το Fedora 18 προσφέρει πολλά νέα χαρακτηριστικά στους χρήστες, αν και αυτό που τραβάει το ενδιαφέρον είναι ο νέος installer της διανομής. Μετά από 13 χρόνια ο installer της διανομής επανασχεδιάστηκε και προσφέρει μια τελείως διαφορετική και μοντέρνα διαδικασία εγκατάστασης στον υπολογιστή μας! Διαβάστε στο wiki γι αυτόν.



    

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την υλοποίηση του νέου αυτού installer ήταν ο κύριος λόγος της πολύ μεγάλης καθυστέρησης της νέας έκδοσης, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 6/11/12.

Τα προβλήματα λύθηκαν και πλέον έχουμε το νέο Fedora, έστω και αν χάλασε ο εξάμηνος κύκλος. Με αφορμή το γεγονός αυτό έγιναν διάφορες συζητήσεις στην κοινότητα του Fedora, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο το Fedora να γίνει Rolling Release σύντομα!!   Πέρα από τον installer μερικά νέα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν είναι:

 Gnome 3.6


Η νέα έκδοση του Gnome είναι αρκετά βελτιωμένη με αλλαγές εμφάνισης στο activities menu, νέα lock screen και νέες εφαρμογές όπως το clock και το calendar. Επίσης όλο και περισσότερες εφαρμογές σχεδιάζονται πάνω στο μοτίβο του gnome, όπως ο διαχειριστής αρχείων, ναυτίλος.

  Όλες οι νέες εκδόσεις των διαθέσιμων γραφικών περιβαλλόντων (DE)

>KDE Plasma Workspaces 4.9
 >XFCE 4.10
 >LXDE 
>Sugar 0.98
>Mate Desktop
 και το εκπληκτικό fork του Gnome 3 , το Cinnamon. Διαβάστε εδώ γι αυτό. 

   


Φυσικά υπάρχουν τα SPINS, όπου μπορείτε να έχετε το fedora από την αρχή με το γραφικό περιβάλλον που προτιμάτε ή ένα κατάλληλα διαμορφωμένο fedora για της δουλειά σας. Τα Spins που ξεχωρίζουν είναι το Electronics Lab, το Design Suite και το Robotics. Δείτε όλα τα spins εδώ.


  

Η εγκατάσταση πακέτων γίνεται ακόμα πιο εύκολη στο Fedora 18! Πέρα από το add/remove sofware (το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε software) υπάρχει και το yum extender με το οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε πολύ εύκολα όποια εφαρμογή θέλετε από το αποθετήρια ή να κάνετε τα updates!    

Πέρα από αυτά το Fedora 18 προσφέρει την λύση στις μονοπωλιακές τεχνικές τις Microsoft (UEFI). Πιο συγκεκριμένα οι υπολογιστές που έρχονται με το σήμα των windows 8 έχουν ένα σύστημα «ασφαλείας» το οποίο πρακτικά δεν επιτρέπει by default την εγκατάσταση άλλου λειτουργικού. To fedora 18 περιέχει το ψηφιακό κλειδί της Microsoft έτσι ώστε να μην χρειάζεται η παραμικρή συμμετοχή του χρήστη στο εμπόδιο που δημιουργεί η Microsoft.   Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα νέα χαρακτηριστικά εδώ!   

    

 Το Fedora 18 είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο, απ' τους οποίους οι περισσότεροι εργάζονται εθελοντικά. Tο Fedora Project αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για το πως άνθρωποι απ' όλο τον πλανήτη μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά και να καταφέρουν να δημιουργήσουν κάτι τόσο ωραίο, κάτι που το νιώθουν δικό τους! Το κάθε μέλλος προσφέρει κάτι στο Fedora. Κάποιος μπορεί να βοηθήσει στις μεταφράσεις, άλλος στον σχεδιασμό, άλλος στην προώθηση, άλλος στον κώδικα και αλλον στην συγγραφή documentation. Συνέδρια, meetings, εκδηλώσεις και φεστιβάλ φέρνουν την κοινότητα κοντά και δημιουργούν φίλους από όλο τον κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι ένα υπέροχο λειτουργικό σύστημα που περιλαμβάνει ότι πιο νέο και καινοτόμο υπάρχει αυτή την στιγμή στον κόσμο του λογισμικού, προσφέροντας ταυτόχρονα την δυνατότητα επιλογής για το οτιδήποτε!!    

Μπορείτε να κατεβάσετε το Fedora 18 από την αρχική σελίδα του Fedora Project.

Αφού κατέβει το .iso το γράφετε σε ένα CD και ξεκινώντας τον υπολογιστή σας με αυτό θα βρεθείτε στην Live επιφάνεια του Fedora, όπου θα μπορείτε να το δοκιμάσετε και να το εξερευνήσετε. Αν θελήσετε πατάτε στο κουμπί της εγκατάστασης!!

Αναβάθμιση από προηγούμενη έκδοση

Αν έχετε κάποια προηγούμενη έκδοση του Fedora και θέλετε να περάσετε στην νέα, μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση χρησιμοποιώντας ένα νέο εργαλείο, το FedUp. Το preupgrade πλέον δεν υποστηρίζεται, οπότε μην επιχειρήστε να αναβαθμίσετε έτσι το σύστημά σας ακόμα και αν το Fedora 18 υπάρχει σαν διαθέσιμη επιλογή. Οδηγίες για το FedUp θα βρείτε στο σχετικό wiki.              

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Αλλαγές στις αναβαθμίσεις του fedora

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow