Πώς προσθέτουμε αποθετήρια στο Fedora (Like Steam)


Μια σημαντική διαφορά των λειτουργικών συστημάτων βασισμένων στον Linux Kernel και των άλλων λειτουργικών συστημάτων είναι πως στο Linux η διαχείριση των πακέτων-προγραμμάτων γίνεται κατά κύριο λόγο με την χρήση αποθετηρίων.  

osarena-repository-idea


 Τι είναι αποθετήρια;

Τα αποθετήρια είναι κατά κάποιον τρόπο αποθήκες λογισμικού οι οποίες περιέχουν διάφορα προγράμματα. Έτσι για να εγκαταστήσουμε κάποιο πρόγραμμα δεν χρειάζεται να ψάξουμε να βρούμε ένα εκτελέσιμο αρχείο στο internet, να το κατεβάσουμε και να το εγκαταστήσουμε ακολουθώντας κάποια συγκεκριμένα βήματα.



  Στο Linux αρκεί να να πούμε στο σύστημά μας να μας φέρει το τάδε πακέτο και τα υπόλοιπα θα γίνουν από μόνα τους.
 Η «κλήση» των προγραμμάτων γίνεται είτε με γραφικό τρόπο (software centers) είτε πιο απλά μέσω μιας μόνο εντολής από την γραμμή εντολών. yum install πρόγραμμα στα red-hat based, apt-get install πρόγραμμα στα debian based κτλ.   Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αποθετήρια που έχει η διανομή μας στην αρχή να μην επαρκούν, δηλαδή να μην περιέχουν την εφαρμογή που χρειαζόμαστε. Στο Fedora για παράδειγμα αυτό είναι πιθανόν όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε κάποια εφαρμογή κλειστού κώδικα (skype, steam κτλ), μιας και το Fedora έρχεται πάντα με αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό.

Πώς προσθέτω δικά μου;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσθέσουμε ένα αποθετήριο είναι να βρούμε τον «κώδικά του» που λέει ουσιαστικά στον διαχειριστή πακέτων μας από πια διεύθυνση θα πάρει το πρόγραμμα που επιθυμούμε! Για παράδειγμα το αρχείο αυτό για το steam στο Fedora βρίσκεται εδώ. Τα αποθετήρια βρίσκονται στο φάκελο /etc/yum.repos.d Για να πάμε εκεί πρέπει αρχικά να γίνουμε root (ώστε να μπορούμε να πειράξουμε τα περιεχόμενά του) με την εντολή su. Μετακινούμαστε στον φάκελο δίνοντας:

cd /etc/yum.repos.d

Εκεί δημιουργούμε ένα αρχείο με τον κειμενογράφο της αρεσκείας μας ( nano, vi, gedit, kwrite κτλ ). Επικολλούμε σε αυτό τον κώδικα του αποθετηρίου που βρήκαμε νωρίτερα και το αποθηκεύουμε με

ένα όνομα με κατάληξη .repo. πχ steam.repo.  

Steam-Logo


 Πλέον οι εφαρμογές που υπάρχουν στο αποθετήριο αυτό είναι διαθέσιμες από τον yum και έτσι δίνοντας yum install steam θα έχουμε το steam στο Fedora!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Fedora Weekend [18-19 Οκτωβρίου]

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow