Gnome 3.6 hacking | Καθυστέρηση ανοίγματος notification bar

 
Ένα εκνευριστικό για τους περισσότερους χαρακτηριστικό του νέου Gnome είναι η χρονική καθυστέρηση στο άνοιγμα της μπάρας ειδοποιήσεων. 
 
  Η notifications bar του gnome βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Έχουμε πρόσβαση σε αυτή όταν ακουμπάμε τον κέρσορα στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης. Επίσης είναι ορατή από το activities menu.   
 
Στο Gnome 3.6 η μπάρα αυτή επανασχεδιάστηκε έτσι ώστε να δείχνει πιο κομψή και μεγαλύτερη. Μαζί με τον επανασχεδιασμό της όμως απέκτησε μια καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου να ανοίξει από την στιγμή που θα ακουμπήσουμε τον κέρσορα στην hot γωνία!
 
 
 Μπορεί να μοιάζει ασήμαντο, αλλά είναι αρκετά εκνευριστικό ιδικά σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε διαρκώς την μπάρα την στιγμή που εργαζόμαστε ( όπως για παράδειγμα όταν θέλουμε να μιλήσουμε στο chat).  
 
    
 
Βέβαια, το Gnome είναι ένα project ελεύθερου λογισμικού, γεγονός που μας επιτρέπει να μπούμε στον κώδικά του και να το φέρουμε στα μέτρα μας και τα γούστα μας. Και αυτή είναι η μαγεία του ελεύθερου λογισμικού: 
Το να έχεις την ελευθερία να πειράξεις όσο θες το σύστημά σου και φυσικά να μάθεις πως αυτό είναι φτιαγμένο. 
 
Πράγμα που προφανώς δεν ισχύει στο κλειστό λογισμικό. Αντί λοιπόν να γκρινιάζουμε κάτι φορά που δεν μας αρέσει κάτι στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού μπορούμε να επιστρατεύου
με τις γνώσεις μας και να το αλλάζουμε! Γιατί; Γιατί μπορούμε!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Η αλλαγή την χρονικής διάρκειας είναι κάτι πολύ απλό.   Αρχικά ανοίγουμε τον κώδικα του συστήματος ειδοποιήσεων (message tray, όπως είναι η επίσημη ονομασία του). Ο κώδικας βρίσκεται την τοποθεσία /usr/share/gnome-shell/js/ui Αρκεί λοιπόν να δώσουμε σε ένα τερματικό ως root 
 
gedit /usr/share/gnome-shell/js/ui/messageTray.js
 
ή αν θέλουμε να γίνουμε root και να ανοίξουμε το αρχείο σε μία εντολή 

sudo gedit /usr/share/gnome-shell/js/ui/messageTray.js
 

(Στο Fedora, για να χρησιμοποιήσουμε το sudo πρέπει πρώτα να το έχουμε ενεργοποιήσει. Δείτε πως!

Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιον text editor επιθυμούμε! (όχι απαραίτητα τον gedit). 
Αφού ανοίξει το αρχείο πηγαίνουμε στην γραμμή που γράφει

 const TRAY_DWELL_TIME = 1000; // ms 

 Όπως μπορούμε να δούμε στο σχόλιο που βρίσκεται ακριβώς πριν από αυτή, η τιμή της μεταβλητής αυτής ισούται με τα ms που χρειάζονται για να ανοίξει το tray, αφού ο χρήστης ακουμπήσει σε αυτή τον κέρσορα.
// Time the user needs to leave the mouse on the bottom pixel row to open the tray
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να μειώσουμε την τιμή αυτή, έτσι ώστε να ανοίγει ακαριαία. 
Οποιαδήποτε μικρή τιμή και αν βάλετε (πχ 60) θα σας οδηγήσει το ίδιο αποτέλεσμα, αφού μιλάμε για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Στην συνέχεια αποθηκεύουμε το αρχείο και κάνουμε restart στο shell πατώντας Alt+F2 και γράφοντας το γράμμα r.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Από ΓΛΩΣΣΑ ( Γ' Λυκείου ) σε BASH

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow