Η υπ' αριθμό 20 έκδοση του Fedora, με κωδική ονομασία Heisenbug είναι πλέον διαθέσιμη! Μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο γιορτών, το F...

Fedora 20 Heisenbug. H νέα έκδοση της διανομής!

Η υπ' αριθμό 20 έκδοση του Fedora, με κωδική ονομασία Heisenbug είναι πλέον διαθέσιμη!
Μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο γιορτών, το Fedora 20 υπόσχεται ότι είναι το καλύτερο πρωτοχρονιάτικο δώρο που μπορείτε να ,κάνετε στον υπολογιστή σας!


Για άλλη μια φορά, χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση, το Fedora πιστό στον 6μηνιαίο κύκλο του έρχεται με ότι πιο νέο στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού, καθώς και με ιδιαίτερες εκπλήξεις .

Ας του ρίξουμε μια ματιά.
Deskop/Apps Changes Όπως και σε κάθε έκδοση, έτσι και τώρα, το Fedora προτείνει σαν default desktop το Gnome, όπου βρίσκεται στην έκδοση 3.10. Το νέο Gnome περιλαμβάνει αρκετές αισθητικές αλλαγές, αν και αυτά που ξεχωρίζουν είναι οι νέες του εφαρμογές (maps, videos, music κτλ) και φυσικά το νέο Software Center. Το νέο κέντρο διαχείρισης λογισμικού με τη λιτή ονομασία «Software» φέρνει για πρώτη φορά στο Fedora μία καλαίσθητη εφαρμογή για διαχείριση πακέτων λογισμικού, κάτι βασικό για τους χρήστες που προτιμούν τις γραφικές ευκολίες. 


Φυσικά αναβαθμίζονται και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα γραφικά περιβάλλοντα (KDE,XFCE,LXDE, Sugar, OpenBox). Τέλος ξεχωρίζει η επιστροφή του Enlightment. (Δείτε εδώ την παρουσίασή του).


ARM Support
Όπως είχε γίνει γνωστό, το Fedοra 20 έχει πλήρη υποστήριξη σε επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM, κάτι που ίσως σημάνει την εξάπλωση του Fedora και στις φορητές συσκευές.

NetworkManager Level Up
O αναβαθμισμένος NetWork Manager περιλαμβάνει υποστήριξη για  Networking Bridging και για Channel Bonding, κάτι που μέχρι πρότινος απαιτούσαν πολύπλοκο hacking μέσω κονσόλας. Πλέον το Fedora είναι πιο ελκυστικό για πολύπλοκες δικτυακές καταστάσεις, καθώς και για τη δημιουργία  cloud υπηρεσιών.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα των νέων χαρακτηριστικών εδώ.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε το Heisenbug φέρνει πολλά καινοτόμα στοιχεία, τα περισσότερα εκ των οποίων, όπως συνηθίζετε στις τελευταίες εκδόσεις, αφορούν τους πιο advanced χρήστες.
Ένα από αυτά είναι η ενσωμάτωση του Apache™ Hadoop®
Download/Ugrade
Μπορείτε να κατεβάσετε το Fedora από την κεντρική του ιστοσελίδα http://fedoraproject.org/
Υπάρχουν εκδόσεις για όλες τις αρχιτεκτονικές, καθώς για όλα τα γραφικά περιβάλλοντα. 
Επίσης, μην ξεχνάτε τα spins, τα οποία είναι ειδικές εκδόσεις της διανομής για ειδικούς σκοπούς ( robotics, games κτλ). 

Αν έχετε κάποιο προηγούμενο Fedora, η αναβάθμιση γίνεται με το κλασικό πλέον FedUp. 
Tο μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε την τελευταία του έκδοση δίνοντας:
yum --enablerepo=updates-testing install fedup
και στη συνέχεια να δώσετε
sudo fedup-cli --network 20
Αναλυτικές οδηγίες για το FedUp μπορείτε να βρείτε εδώ

Ελπίζουμε να απολαύσετε την νέα έκδοση!


1 σχόλιο: