Εξοικονόμηση ενέργειας laptop με το powertop


Αν υπάρχει ένα πράγμα που χρειαζόμαστε σε ένα laptop, είναι η μεγάλη διάρκεια στη μπαταρία. Χρειαζόμαστε κάθε σταγόνα ενέργειας που μπορούμε να πάρουμε για τη δουλειά, το διάβασμα κτλ. Είναι λοιπόν καλό να ξέρουμε το που αυτή καταναλώνεται.

Για το σκοπό αυτό υπάρχει το εργαλείο "powertop", με το οποίο μπορείτε να δείτε το που καταναλώνεται η ενέργεια όταν χρησιμοποιείται το laptop φορητά. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε μέσω του dnf δίνονται


sudo dnf install powertop

Για να το εκτελέσετε πρέπει να είστε υπερχρήστης, μιας και χρειάζεται πρόσβαση στο hardware για τη μέτρηση της χρήσης της ενέργειας. 

sudo powertop

H εμφάνιση του powertop φαίνεται παρακάτω.


Το powertop έχει πολλές οθόνες. Μπορείτε να μετακινηθείτε σε αυτές με το Tab και με το Shift-Tab. Για έξοδο πατήστε Esc. 

Εδώ φαίνεται η κατανάλωση ενέργειας από συσκευές και οδηγούς. Αλλά επίσης φαίνονται και άλλες ενδιαφέρον πληροφορίες όπως το πόσες φορές το σύστημα "ξυπνάει" κάθε δευερόλεπτο. 

Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την διάρκεια της μπαταρίας, πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τα wakeups. 
Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε τη σελίδα "Tunables" του powertop. To "Bad" δείχνει ρύθμιση η οποία δεν εξοικονομεί ενέργεια, ενώ το  "Good" ότι οι ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας είναι σε ισχύ. 

Το powertop παρέχει επιπλέον ένα εργαλείο το οποίο αυτόματα θέτει όλα τα tunables σε "Good" για βέλτιστη εξοικονόμηση. Για να το χρησιμοποιήσετε αρκεί να δώσετε:

sudo systemctl start powertop.service
Εάν θέλετε η υπηρεσία αυτή να τρέχει αυτόματα σε κάθε boot δώστε:

sudo systemctl enable powertop.service

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Fedora Weekend [18-19 Οκτωβρίου]

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow