Open Source και επιχειρηματικότητα | Το παράδειγμα του Builder

Open Source και επιχειρηματικότητα; Πώς είναι δυνατό να συνδέονται αυτά τα δύο, θα μπορούσε κάλλιστα να αναρωτηθεί ο καθένας.
Κι όμως, το επιχειρηματικό μοντέλο του ελεύθερου λογισμικού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις μέρες μας, ακόμα και σε μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft (με το .net) και η Apple (με τη swift).

Θα ακούσετε συχνά την άποψη ότι ελεύθερο λογισμικό και επιχειρηματικότητα δε συνάδουν,  επειδή μιας και δίνεις το προϊόν σου δωρεάν συνήθως, δεν έχεις άμεσα έσοδα ή την άποψη που λέει ότι θα σου κλέψουν το ελεύθερο λογισμικό σου για να φτιάξουν κάτι παρόμοιο πολύ εύκολα.



Παρ' όλα αυτά η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει "ανοιχτά" πρότυπα και ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και μάλιστα μια αντίθετη προσέγγιση μπορεί πολύ ευκολότερα να αποτύχει. Στο γεγονός αυτός έχουν συμβάλει τα apps για φορητές συσκευές καθώς και η αύξηση των παράπλευρων τρόπων που μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα μέσα από ένα λογισμικό. Οι διαφημίσεις και οι δωρεές είναι ο βασικότερος τρόπος εσόδων ενός δωρεάν προϊόντος και μπορεί να είναι αρκετά κερδοφόρο, αν κανείς σκεφτεί πως όλα τα προϊόντα της google είναι δωρεάν και στηρίζεται αποκλειστικά σε διαφημίσεις. Το μοντέλο αυτό προτιμάται από το επί πληρωμή μοντέλο, επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να φέρει downloads στο app και να το κάνει γνωστό. Ένα επί πληρωμή app χρειάζεται έναν ιδιαίτερο χειρισμό και μια ικανοποιητική καμπάνια για να πείσει σε αντίθεση με το δωρεάν το οποίο θα το κατεβάσει πολύς κόσμος απλά για να το δοκιμάσει.





 Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα αυτό σε ένα παλαιότερό μας άρθρο.


Ωραία, καλό το δωρεάν με διαφημίσεις, γιατί όμως και open source;

Το να δίνεις μια εφαρμογή μαζί με τον κώδικά της είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, αλλά πολύ σημαντικό. Με μια γρήγορη σκέψη κάτι τέτοιο φαίνεται σαν να μη σου δίνει κάποιο πλεονέκτημα, με λίγη περισσότερη φαίνεται ξεκάθαρα το αντίθετο. Αρχικά το να έχεις ένα καλό gitbub είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για την εύρεση εργασίας στο χώρο της πληροφορικής, τόσο σημαντικό που μπορεί να αντικαταστήσει τον "προϋπηρεσία" που συναντάται σχεδόν σε όλες τις αγγελίες. Το επόμενο θετικό είναι οι κοινότητες. Στο πολιτισμένο εξωτερικό οι κοινότητες έχουν μεγάλη δύναμη, μιας και υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι-εταιρίες που συμμετέχουν σε αυτές και επιπλέον ο κόσμος εκτιμά το ελεύθερο και το δωρεάν λογισμικό, πράγμα που φαίνεται και στις μεγάλες δωρεές που πραγματοποιεί σε διάφορα projects.

Έτσι, μια κοινότητα είναι έτοιμη να στηρίξει ένα ελεύθερο λογισμικό που θα βελτιώσει τις ζωές των χρηστών ή θα φέρει κάτι καινούριο σε αυτές. Ένα παράδειγμα μια μεγαλειώδους στήριξης είναι το Builder. Πρόκειται για ένα IDE για το Gnome, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη. Ο δημιουργός του, ο Christian Hergert, αφού έφυγε από τη δουλειά του ξεκίνησε το project αυτό μαζί με μια καμπάνια στο indiegogo. Μπορείτε να βρείτε αυτή τη καμπάνια εδώ. Το ποσό που έχει συγκεντρώσει το project είναι τεράστιο (55 χιλιάδες δολάρια τη στιγμή που γράφεται το άρθρο). Ποιος στήριξε αυτή τη προσπάθεια; Θα έβγαζε άραγε τόσα χρήματα αν δεν ήταν opensource;  Οι απαντήσεις είναι προφανείς.


Το ελεύθερο λογισμικό έχει ιδιαίτερη αξία σε ανθρώπους που ξέρουν να εκτιμούν την αξία της ελεύθερης γνώσης, της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας και της επιστήμης. Το να αναπτύσσετε ελεύθερο λογισμικό τελικά είναι πολύ κερδοφόρο και για εσάς, αλλά και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς παραδίδετε στην ανθρωπότητα μια μέθοδο, ένα τρόπο σκέψης και μια ιστορία. Και η ανθρωπότητα ξέρει να ανταμείβει.

(το άρθρο απευθύνεται κυρίως σε νέους προγραμματιστές και σε νέους επιχειρηματίες προγραμματιστές). 

Σχόλια

  1. Η μαρτυρία μου Γεια σε όλους. Είμαι εδώ για να καταθέσω πώς έλαβα το δάνειο μου από τον κ. Μπέντζαμιν αφού υπέβαλα αίτηση αρκετές φορές από διάφορους δανειστές δανείων που υποσχέθηκαν να βοηθήσουν, αλλά δεν μου έδωσαν ποτέ το δάνειο. Μέχρι που ένας φίλος μου με εισήγαγε στον κ. Μπεντζάιν Λι υποσχέθηκε να με βοηθήσει και μάλιστα το έκανε όπως υποσχέθηκε χωρίς καμία καθυστέρηση. Ποτέ δεν πίστευα ότι υπάρχουν ακόμα αξιόπιστοι δανειστές δανείων έως ότου συνάντησα τον κ. Benjamin Lee, ο οποίος πράγματι βοήθησε το δάνειο και άλλαξε την πεποίθησή μου. Δεν ξέρω αν χρειάζεστε με κανέναν τρόπο ένα γνήσιο και επείγον δάνειο. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κ. Benjamin μέσω του WhatsApp +1-989-394-3740 και το email του: Lfdsloans@outlook.com ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Phet – εικονικά πειράματα ανοικτού κώδικα

Fedora Weekend [18-19 Οκτωβρίου]

Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow