Εγκατάσταση CUDA για GPU υποστήριξη στο Tensorflow
Λήψη συνδέσμου
Facebook
X
Pinterest
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Άλλες εφαρμογές
Το Tensorflow είναι ίσως η μεγαλύτερη machine learning βιβλιοθήκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Όσοι ασχολείστε με τον τομέα αυτό όμως, θα γνωρίζετε ότι οι επεξεργαστές (CPUs) δεν είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την επίτευξη γρήγορων χρόνων εκπαίδευσης. Αυτό συμβαίνει επειδή σε ένα νευρωνικό δίκτυο για παράδειγμα υπάρχουν χιλιάδες απλοί υπολογισμοί που πρέπει να γίνουν. Οι κάρτες γραφικών (GPU) είναι καλύτερες γι αυτή τη δουλειά επειδή διαθέτουν χιλιάδες απλούς πυρήνες σε αντίθεση με τον επεξεργαστή.
Στο παρακάτω ιστόγραμμα φαίνεται η τεράστια διαφορά σε χρόνο εκπαίδευσης του επεξεργαστή Xeon (ίσως του καλύτερου αυτή τη στιγμή) με κάποιες Nvidia κάρτες γραφικών. Η διαφορά υπέρ των καρτών γραφικών είναι χαοτική και σε πραγματικά προβλήματα μπορεί να μεταφράσετε ακόμα και σαν μήνες εκπαίδευσης διαφορά!
Για να μπορέσουμε να τρέξουμε κώδικα στη κάρτα γραφικών (ανεξάρτητα από το αν αυτό θα είναι τελικά machine learning ή όχι), χρειαζόμαστε μία κάρτα γραφικών που να πληρεί τις προδιαγραφές (δείτε εδώ ποιες κάρτες υποστηρίζονται) και τη CUDA εγκατεστημένη. Στο fedora η διαδικασία ήταν σχετικά περίπλοκη αν και πλέον με το Negativo’s Repo έγινε πολύ απλή.
Αρχικά πρέπει να διαγράψουμε τους παλιούς drivers που έχουμε και ότι πιθανόν να υπάρχει ήδη από cuda δίνοντας:
dnf remove xorg-x11-drv-nvidia # 1Gb of stuff disappears
dnf remove cuda-repo-*
rm -rf /usr/local/cuda*# And remove the reminants of any other blind-alleys you've previously gone down...
Για να ελέγξουμε ότι η κάρτα γραφικών μας αναγνωρίζεται από το λειτουργικό σύστημα δίνουμε
sudo lspci | grep -i NVIDIA
Στην απάντηση πρέπει να φαίνεται το όνομά της.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το Negativo αποθετήριο δίνοντας:
Στην Γ' Λυκείου στην τεχνολογική κατεύθυνση και στον κύκλο πληροφορικής και υπηρεσιών διδάσκεται το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, ή αλλιώς Προγραμματισμός. Σε αυτό το μάθημα ο προγραμματισμός γίνεται πάνω σε μία γλώσσα του υπουργείου παιδείας η οποίο έχει το πολύ πρωτότυπο όνομα ΓΛΩΣΣΑ :)! Οι εντολές αυτής της γλώσσας είναι στα ελληνικά και η σύνταξη των εντολών είναι απλή, χωρίς περίεργους συμβολισμούς, οι οποίοι υπάρχουν στις περισσότερες γλώσσες, μιας και σκοπός του μαθήματος είναι η μύηση στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και όχι η γνώση μιας κανονικής γλώσσας προγραμματισμού.
Summer Ends Η νέα σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και οι σχολικές αίθουσες γεμίζουν ξανά με χαρούμενες παιδικές φωνές και φασαρία. Οι όμορφες στιγμές του καλοκαιριού μετατρέπονται μονομιάς σε μια ανάμνηση (είτε ευχάριστη είτε μελαγχολική) και οι ρυθμοί της ζωής σου επανέρχονται πλέον στα φυσιολογικά. Τέρμα τα καθημερινά ξενύχτια, τέρμα τα ολοήμερα αράγματα στην παραλία και τέρμα οι μέρες που βλέπατε της to-do list σας κενή. Η μαγεία βέβαια είναι να μπορείς να περνάς καλά σε οποιαδήποτε στιγμή στην ζωή σου , γι αυτό κοίτα πως θα καταφέρεις να κάνεις τους επόμενους εννέα μήνες διασκεδαστικούς και γεμάτους ουσιαστική μάθηση!
Μετά από έναν χρόνο γεμάτο ταλαιπωρία, εκπλήξεις, απρόσμενα και πολύ διάβασμα η φετινή σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι πλέον παρελθόν. Καλά καταλάβατε! Φέτος ήμουν ένας από τους υποψήφιους που τράβηξαν το λούκι των πανελλαδικών εξετάσεων και νιώθω απόλυτα ανακουφισμένος που τελείωσαν. Έτσι λοιπόν ένιωσα την ανάγκη, μετά από τόσο καιρό απουσίας από την συγγραφή, να φτιάξω αυτό το άρθρο με σκοπό απλώς να εκφράσω όλα αυτά που έχω μέσα μου για διάφορα πράγματα που με βασανίζουν, με προβληματίζουν, με χαροποιούν ή με κάνουν να βλέπω τον κόσμο διαφορετικά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου